czwartek, 29 września 2011

Post o rukoli

Rukola, rokietta siewna, rucola.. .

Listki, które wyglądają jak ziele mniszka lekarskiego, kryją w sobie niezwykle charakterystyczny smak i zapach. Co więcej, stanowią dobre źródło witaminy A i C oraz żelaza.  Kolejnym atutem tej rośliny jest bardzo niska kaloryczność, możemy więc bez obaw dodawać ją do sałatek, serów, cytrusów, makaronów czy pizzy.
Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z sałatami (roszponką, lodową, karbowaną, rzymską itp.).
Rukola dobrze rośnie nawet w nienajlepszej glebie, można ją także wysiewać do doniczek i hodować w domu.


Dzisiaj sałatka z rukolą i innymi, równie pysznymi składnikami. Pożywna, przy tym świeża i lekka.



Sałatka z rukolą

  • rukola plus inne sałaty – dodałam sałatę lodową i karbowaną (lollo bionda), z własnych grządek; można wykorzystać gotową mieszankę sałat z roszponką
  • rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • kukurydza z puszki
  • ugotowane na twardo jajka

                  Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • zioła – szczypiorek, koperek, pietruszka, bazylia – w zależności od naszego zaopatrzenia
  • sól
  • pieprz




PS Pamiętajcie, że rukola, tak jak sałaty, nie lubi noża i należy ręcznie rwać listki na mniejsze kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz