Rukola, rokietta siewna, rucola.. .
Listki, które wyglądają
jak ziele mniszka lekarskiego, kryją w sobie niezwykle charakterystyczny smak i
zapach. Co więcej, stanowią dobre źródło witaminy A i C oraz żelaza. Kolejnym atutem tej rośliny jest bardzo
niska kaloryczność, możemy więc bez obaw dodawać ją do sałatek, serów,
cytrusów, makaronów czy pizzy.
Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z sałatami
(roszponką, lodową, karbowaną, rzymską itp.).
Rukola dobrze rośnie nawet w nienajlepszej glebie, można ją
także wysiewać do doniczek i hodować w domu.
Dzisiaj sałatka z rukolą i innymi, równie pysznymi
składnikami. Pożywna, przy tym świeża i lekka.
Sałatka z rukolą
- rukola plus inne sałaty – dodałam sałatę lodową i karbowaną (lollo bionda), z własnych grządek; można wykorzystać gotową mieszankę sałat z roszponką
- rzodkiewki
- świeży ogórek
- kukurydza z puszki
- ugotowane na twardo jajka
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- zioła – szczypiorek, koperek, pietruszka, bazylia – w zależności od naszego zaopatrzenia
- sól
- pieprz
PS Pamiętajcie, że rukola, tak jak sałaty, nie lubi noża i należy
ręcznie rwać listki na mniejsze kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz