Sałatka z makaronem z zupek chińskich
Składniki:
- 2 zupki chińskie z makaronem - najlepiej pikantne (osoby wrażliwe uspokajam - w sałatce stracą ostrość, za to całość będzie bardziej wyrazista)
- świeży zielony ogórek
- 4 pomidory
- puszka kukurydzy
- szczypiorek lub cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
Rozdrabniamy makaron z zupek, wsypujemy go do garnka, dodajemy zawartość saszetki z sypką przyprawą (oleistej substancji nie dodajemy do sałatki) i zalewamy niewielką ilością wrzątku - mniej więcej do połowy wysokości makaronu. Przykrywamy i delikatnie wstrząsamy garnkiem, żeby woda została równomiernie wchłonięta. Zdejmujemy pokrywkę i studzimy makaron.
Ogórka obieramy i kroimy w dużą kostkę, pomidory kroimy w podobnej wielkości cząstki. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Sałatka jest już przyprawiona chińską saszetką, ale można jeszcze użyć czarnego pieprzu, soli czy odrobiny curry.
Bardzo lubię wzbogacać tę sałatkę w różne dodatki - świetnie pasuje do niej ser feta oraz kurza pierś usmażona bez tłuszczu.
Sałatka z makaronem z zupek chińskich jest sycąca, smaczna i szybka w przygotowaniu. Gotowe zupki może nie są najzdrowszą potrawą na świecie, ale myślę, że dodane do sałatki świeże warzywa w jakimś stopniu to rekompensują.
Warto spróbować! :)
normalnie, lubię to:]
OdpowiedzUsuńZ jakiś dziwnych przyczyn mój poprzedni komentarz gdzieś zniknął... no to napiszę jeszcze raz :). Dzięki, wreszcie mam przepis na tę słynną sałatkę! Skorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuń