Przyszła jesień!! Lubię tę porę roku, zresztą lubię każdą porę roku, bo każda przynosi nam coś innego. Jesień to bogactwo kasztanów, jabłek, gruszek i moich ulubionych śliwek! Śliwki uwielbiam!
Mało kto wie, że odmian śliwek jest około 6 tysięcy. Jest to owoc bogaty w przeciwutleniacze, czyli opóźnia procesy starzenia. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K oraz żelazo, potas i błonnik. Ma też działanie antyoksydacyjne. Myślę, że te informacje już zachęciły Was do zrobienia ciasta ze śliwkami.
Składniki:
- ½ kostki margaryny,
- 8 łyżek cukru,
- 3 jajka,
- 1 i ¼ szklanki maki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- śliwki- ilość według uznania.
1. Margarynę ucieramy z cukrem dodając jajka. Ja najbardziej lubię ucierać to ciasto w makutrze.
2. Przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko ucieramy do połączenia składników.
3. Śliwki przekrajmy na połówki i usuwamy pestki.
4. Do pieczenia ciasta doskonale sprawdza się okrągła forma silikonowa , ale jeżeli takiej nie posiadamy, przygotujmy sobie średnią tortownicę lub blaszkę o wymiarach 25 na 21 cm.
5. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tarta bułką. Wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy wydrylowane połówki śliwek.
7. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Jest to naprawdę łatwiutkie ciasto , które szybko przygotujemy i szybko zjemy. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby to ciasto mi nie wyszło!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz