Pora na pora, a konkretnie na sałatkę z pora :)
Bardzo sycąca, efektowna, a jednocześnie łatwa i szybka. Pokrojonego pora przed
dodaniem do sałatki zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu traci on swoją ostrość, a
jego smak (i zapach) w sałatce nie jest dominujący.
Sałatka z porem
Składniki:
- biała część z jednego pora
- feta
- puszka groszku
- 4 ugotowane na twardo jajka
- garść orzechów włoskich
- natka pietruszki
- garść słonecznika
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- ew. sól
Pora kroimy w cienkie plasterki, zalewamy
wrzątkiem, następnie zimną wodą i odcedzamy. Jeżeli chcecie tak jak ja układać
sałatkę warstwami, użyjcie wysokiej, szklanej miski. Na dnie układamy pora,
następnie fetę i sos. Ostrożnie z soleniem sosu – zawartość soli w fecie
powinna wystarczyć, a miłośnicy bardzo słonych potraw mogą doprawić sałatkę na
swoim talerzu. Teraz pora na warstwę groszku z puszki i warstwę pokrojonych
jajek. Sałatkę posypujemy natką, orzechami i słonecznikiem.
Smacznego !
uwielbiam takie sałatki:)))...ale mi slinka cieknie:))pozdrawiam
OdpowiedzUsuń