piątek, 25 listopada 2011

Post o porze

Pora na pora, a konkretnie na sałatkę z pora :) Bardzo sycąca, efektowna, a jednocześnie łatwa i szybka. Pokrojonego pora przed dodaniem do sałatki zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu traci on swoją ostrość, a jego smak (i zapach) w sałatce nie jest dominujący.




Sałatka z porem

Składniki:
  • biała część z jednego pora
  • feta
  • puszka groszku
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • garść orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • garść słonecznika

Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • ew. sól


Pora kroimy w cienkie plasterki, zalewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i odcedzamy. Jeżeli chcecie tak jak ja układać sałatkę warstwami, użyjcie wysokiej, szklanej miski. Na dnie układamy pora, następnie fetę i sos. Ostrożnie z soleniem sosu – zawartość soli w fecie powinna wystarczyć, a miłośnicy bardzo słonych potraw mogą doprawić sałatkę na swoim talerzu. Teraz pora na warstwę groszku z puszki i warstwę pokrojonych jajek. Sałatkę posypujemy natką, orzechami i słonecznikiem.


Smacznego !  

1 komentarz: