niedziela, 4 grudnia 2011

Post cytrusowy


Dzisiaj krótko i na temat: ciasto cytrynowe. Aromatyczne, smaczne i bardzo proste. Prawdziwa bomba witaminowa :)






Ciasto cytrynowe

Składniki

na ciasto
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka tłuszczu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę
  • 2 cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez około 30-35 minut.

Cytryny należy dokładnie umyć i sparzyć (zawsze w tej kolejności). Ścieramy skórkę z owoców i wyciskamy sok. Dodajemy cukier puder i wystudzony, roztopiony tłuszcz, po czym dokładnie mieszamy. Gotową polewę wykładamy na lekko ciepłe, gęsto nakłute widelcem na całej powierzchni, ciasto.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin. Teraz możemy delektować się nim do woli :)



W oryginalnym przepisie dodaje się 350 g tłuszczu, ja używam jednej kostki margaryny (150 g do ciasta, 100 g do polewy).

 




Przepis dostałam od kochanej Babci :)

2 komentarze: