Dzisiaj krótko i na temat: ciasto cytrynowe.
Aromatyczne, smaczne i bardzo proste. Prawdziwa bomba witaminowa :)
Ciasto cytrynowe
Składniki
na ciasto
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka tłuszczu
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę
- 2 cytryny
- 250 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni
przez około 30-35 minut.
Cytryny należy dokładnie umyć i sparzyć (zawsze w tej
kolejności). Ścieramy skórkę z owoców i wyciskamy sok. Dodajemy cukier puder i
wystudzony, roztopiony tłuszcz, po czym dokładnie mieszamy. Gotową polewę
wykładamy na lekko ciepłe, gęsto nakłute widelcem na całej powierzchni, ciasto.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce przynajmniej na kilka
godzin. Teraz możemy delektować się nim do woli :)
W oryginalnym przepisie dodaje się 350 g tłuszczu, ja używam
jednej kostki margaryny (150 g do ciasta, 100 g do polewy).
Przepis dostałam od kochanej Babci :)
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń