Niedawno mieliśmy 31 października. Halloween co prawda nie
obchodzę, ale zrobić dyniowy lampion? Czemu nie! :)
Po zrobieniu lampionu zostało mi sporo miąższu.Co można przyrządzić z dyni?
Dzisiaj muffiny, w najbliższym czasie przepis na zupę.
Muffiny z dynią
Składniki (na 24 szt.)
Suche
- 1,25 szkl. mąki
- 0,25 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Mokre
- 2 jajka
- 0,5 margaryny
- 2 szklanki startego miąższu z dyni
- 3 jabłka pokrojone w dużą kostkę
- 50 g rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
Roztapiamy margarynę. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche. W
drugiej misce, po odcedzeniu rodzynek i wystudzeniu margaryny, niezbyt starannie
mieszamy składniki mokre. Kolejnym krokiem jest wlanie zawartości mokrej do
suchej i połączenie składników. Masa nie musi być jednolita i idealnie
wymieszana. Jeśli jest za gęsta, można dodać nieco wody gazowanej.
Ciasto wlewamy do foremek. Używam formy silikonowej, więc
nie smaruję jej tłuszczem ani nie używam papilotek.
Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
Uwaga dla łakomczuchów takich jak ja - z formy wyjmujemy ciastka nie wcześniej
niż 10 minut po wyłączeniu piekarnika, w przeciwnym razie muffinki się porozpadają.
Proste, niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Najlepiej smakują lekko
podgrzane, np. w kuchence mikrofalowej.
Gorąco polecam! :)
Wyglądają bardzo apetycznie, aż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuń