piątek, 11 listopada 2011

Post o tym, co można zrobić z dynią

Niedawno mieliśmy 31 października. Halloween co prawda nie obchodzę, ale zrobić dyniowy lampion? Czemu nie! :)



Po zrobieniu lampionu zostało mi sporo miąższu.Co można przyrządzić z dyni?
Dzisiaj muffiny, w najbliższym czasie przepis na zupę.



 
Muffiny z dynią

Składniki (na 24 szt.)

Suche
  • 1,25 szkl. mąki
  • 0,25 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Mokre
  • 2 jajka
  • 0,5 margaryny
  • 2 szklanki startego miąższu z dyni
  • 3 jabłka pokrojone w dużą kostkę
  • 50 g rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich


Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Roztapiamy margarynę. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche. W drugiej misce, po odcedzeniu rodzynek i wystudzeniu margaryny, niezbyt starannie mieszamy składniki mokre. Kolejnym krokiem jest wlanie zawartości mokrej do suchej i połączenie składników. Masa nie musi być jednolita i idealnie wymieszana. Jeśli jest za gęsta, można dodać nieco wody gazowanej.
Ciasto wlewamy do foremek. Używam formy silikonowej, więc nie smaruję jej tłuszczem ani nie używam papilotek.
Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Uwaga dla łakomczuchów takich jak ja - z formy wyjmujemy ciastka nie wcześniej niż 10 minut po wyłączeniu piekarnika, w przeciwnym razie muffinki się porozpadają.





Proste, niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Najlepiej smakują lekko podgrzane, np. w kuchence mikrofalowej.


Gorąco polecam! :)

1 komentarz: