Od dziecka jestem wielką fanką marchewki w każdej postaci. Nie powinno więc dziwić, że gdy tylko dostałam od koleżanki przepis na ciasto marchewkowe, z wielkim entuzjazmem zabrałam się do roboty.
Ciasto jest bardzo smaczne, sycące i aromatyczne. Przypomina w smaku połączenie murzynka z piernikiem. Idealny towarzysz długich, jesiennych wieczorów.
Ciasto marchewkowe
- 3 szklanki startej, surowej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki oleju
- 4 jaja
Zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz marchwi) i znowu miksujemy. Na samym końcu wsypujemy marchew i mieszamy przy pomocy łyżki.
Przelewamy ciasto do sporej formy (moja ma 25x40 cm) i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.
Przelewamy ciasto do sporej formy (moja ma 25x40 cm) i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.
Upieczone ciasto można udekorować polewą. Tym razem skusiłam się na polewę z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 g masła lub margaryny
A jeszcze miesiąc temu w moim ogrodzie było tak.. .
Ja je bardzo lubię smarować homogenizowanym serkiem waniliowym. Ale tylko tym z krówką, broń boże Danio.
OdpowiedzUsuń