Chyba każda gospodyni domowa ma w zanadrzu tajny przepis na proste
i szybkie ciasto, które nie dość, że zawsze się udaje, to jeszcze pysznie
smakuje. Dzisiejszy placek był jednym z dań na naszym pikniku. Pomysł na
jedzeniową ucztę w terenie wpadł nam do głowy o 12, a o 13 już rozkładałyśmy
się z kocem i prowiantem na łące, więc przepis na awaryjne ciasto był jak
znalazł. :)
Moje ciasto można robić z dowolnymi owocami: rabarbarem, bananami,
aronią, truskawkami, w zależności od naszej wyobraźni (i zasobów
spiżarnianych). Jeżeli chcemy, żeby było zdrowiej, proponuję pół szklanki mąki
zamienić na płatki czy otręby owsiane.
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- trochę mleka lub wody gazowanej
- opcjonalnie: aromat, cukier wanilinowy
Miksujemy jaja z cukrem, po czym dodajemy resztę składników.
Ciasto powinno być dość rzadkie, w konsystencji podobne do ciasta
naleśnikowego.
Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia
bądź natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Moja forma ma wymiary 20x35 cm2.
Na wierzchu układamy owoce, jeżeli są bardzo soczyste można je obtoczyć w kaszy
mannie (zaabsorbuje nadmiar wydzielanego soku podczas pieczenia). Miałam
za mało rabarbaru, więc dorzuciłam aronię, którą skrzętnie przechowuję w
zamrażalniku.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Gotowe
posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Prawda, że proste? A jakie jest smaczne polecam sprawdzić
empirycznie :)
Rabarbar nie dość, że pysznie smakuje w cieście, to jeszcze jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz witamin z grupy B i witaminy C zawiera również magnez, potas, wapń, sód, żelazo oraz fosfor. Nie powinno się go jednak spożywać bez ograniczeń ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który jest niewskazany zwłaszcza w przypadku kamicy nerkowej, artretyzmu i chorób układu pokarmowego. O zdrowotnych zaletach aronii można by się długo rozpisywać. Jej korzystne działanie udowodniono naukowo. Aronia m.in. pomaga regulować ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i uszczelnia naczynia krwionośne. Co więcej aronia nie traci tych właściwości pod wpływem obróbki termicznej.
Piosenkę dedykuję mojej najlepszej na świecie
Siostrze :*
To ja, Twoja siostra.
OdpowiedzUsuńPo pierwsze - dziękuję za dedykację :*! Wzruszyłam się :)
Po drugie - ciasto wygląda smakowicie.Jak wszystko, co przygotowujesz. Aż mię ślinka pociekła ;)