wtorek, 11 października 2011

Post o piknikowych przekąskach



Zgodnie z obietnicą podaję moje piknikowe przepisy. Wszystkie są proste w przygotowaniu i wygodne w transporcie - idealne na piknik :)

PASTA TWAROGOWO-JAJECZNA
 
  • kostka twarogu
  • 5 jajek
  • majonez
  • śmietana lub jogurt
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu rozgniatamy je bardzo drobno, na przykład przy użyciu widelca. Twaróg także rozgniatamy widelcem i łączymy dokładnie z jajkiem. Dodajemy majonez i śmietanę lub jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.


 FASZEROWANA BAGIETKA


  • pół bagietki
  • prostokątny serek topiony
  • czerwona papryka
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki żółtego sera
  • szczypiorek
  • majonez lub jogurt naturalny

Serek łączymy z majonezem lub jogurtem i wybranymi dodatkami pokrojonymi w drobną kostkę. Bagietkę wydrążamy i wypełniamy farszem, mocno ugniatając. Całość zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kroimy w plastry i serwujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz