Składniki na około 12-14 klopsików:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki tartej bułki,
- koperek ( mrożony lub świeży)
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
- bulion wołowy lub warzywny,
- słoiczek koncentratu pomidorowego.
Do miski wrzucamy mięso, jajko, koperek, 2 łyżki bułki tartej i wyrabiamy ręką. Jeżeli uważamy, że masa nie jest jeszcze dostatecznie zwarta dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Następnie doprawiamy według uznania.
Do średniej wielkości garnka doprowadzamy do wrzenia bulion. Moczymy dłonie i formujemy z mięsa kulki. Wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy przez około 20 minut.
Gdy już nasze klopsiki są ugotowane, wyjmujemy je z garnka, a do części lub całości bulionu dodajemy przecier pomidorowy. Jeżeli chcemy uzyskać sos to odlewamy do mniejszego garnka trochę bulionu, jeżeli użyjemy całości wyjdzie nam szybka zupa pomidorowa.
Klopsiki bardzo dobrze smakują z ziemniakami, kaszą perłową lub ryżem. Mam nadzieję, że komuś przyda się mój pomysł na szybki obiad.
Pozdrawiam,
Hiacynta
:) :*
OdpowiedzUsuń