niedziela, 5 lutego 2012

Post o klopsikach czyli prosty, studencki obiad

Dzisiaj przepis na coś bardzo prostego i taniego. Jako studentka wymyślam obiady, które są szybkie do przygotowania i starczają mi na kilka dni lub mogę je zamknąć w słoiczkach czy zamrozić. Ten przepis spełnia wszystkie kryteria, a na dodatek klopsiki są bardzo smaczne.

Składniki na około 12-14 klopsików:
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki tartej bułki,
  • koperek ( mrożony lub świeży)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • bulion wołowy lub warzywny,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego.




Do miski wrzucamy mięso, jajko, koperek, 2 łyżki bułki tartej i wyrabiamy ręką. Jeżeli uważamy, że masa nie jest jeszcze dostatecznie zwarta dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Następnie doprawiamy według uznania.
Do średniej wielkości garnka doprowadzamy do wrzenia bulion. Moczymy dłonie i formujemy z mięsa kulki. Wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy przez około 20 minut.
Gdy już nasze klopsiki są ugotowane, wyjmujemy je z garnka, a do części lub całości bulionu dodajemy przecier pomidorowy. Jeżeli chcemy uzyskać sos to odlewamy do mniejszego garnka trochę bulionu, jeżeli użyjemy całości wyjdzie nam szybka zupa pomidorowa.





Klopsiki bardzo dobrze smakują z ziemniakami, kaszą perłową lub ryżem. Mam nadzieję, że komuś przyda się mój pomysł na szybki obiad.

Pozdrawiam,
Hiacynta


1 komentarz: