Dzisiaj obiecana śliwka w czekoladzie. Takie małe
wspomnienie minionej Gwiazdki. Pyszne i oryginalne ciasto na specjalne okazje.
Odkąd parę lat temu dostałam przepis od koleżanki, ja i moja rodzina nie
wyobrażamy sobie świąt bez tego wypieku.
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
Składniki:
- ok. 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1,5 margaryny
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy przynajmniej na pół
godziny.
Ubijamy białka ze szklanką cukru, dodajemy żółtka, 4 łyżki
mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, kakao i proszek do pieczenia.
Wylewamy na sporą blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 25-30 minut w 180
st. C.
Teraz pora na krem. Odlewamy trochę mleka do szklanki i
dodajemy do niego resztę cukru, budyń oraz 2 łyżki mąki pszennej. Pozostałe
mleko zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć postępujemy tak, jak w przypadku
budyniu, czyli wlewamy zawartość szklanki do garnka z mlekiem i cały czas
mieszamy, aż mieszanina znowu się zagotuje i zacznie gęstnieć. Zdejmujemy masę
budyniową z ognia i studzimy.
Ostudzony budyń ucieramy z kostką margaryny, po czym
wykładamy na biszkopt.
Odsączamy śliwki i gęsto układamy na kremie.
Czymże byłaby śliwka bez czekolady?
Rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady z połową margaryny,
studzimy i wylewamy polewę na śliwki.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego! :)
Pozdrawiam Was serdecznie i oddalam się w towarzystwie piwa
i orzeszków w cieście, by oddać się bez reszty posesyjnemu relaksowi.. .
śliwka w czekoladzie.. cudnie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie uwielbiam to Twoje ciacho. Szkoda, że nie zamieściłaś zdjęć, jak jemy ;)
OdpowiedzUsuńPyszne jest :)
OdpowiedzUsuń