piątek, 6 stycznia 2012

Post cytronowy

Tak jest - cytronowy, nie pomyliłam się :) Dzisiaj przedstawiam muffinki cytronowe. Obiecany przepis na śliwkę w czekoladzie już wkrótce, jak tylko znajdę czas na obróbkę zdjęć.

Muffinki cytronowe

Składniki (12 sztuk)

suche
  • 1,25 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

mokre
  • 2 jajka
  • 0,5 roztopionej i wystudzonej margaryny
  • ok. 0,5 szkl. soku pomarańczowego lub wody gazowanej

dodatki
  • tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
  • opakowanie skórki cytronowej
Składniki suche dokładnie mieszamy w jednej misce, mokre - w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Masa nie musi być idealnie wymieszana - w cieście muffinkowym grudki są mile widziane :) Do ciasta dodajemy skórkę cytronową. Do każdego otworu w formie przekładamy po łyżce ciasta, kładziemy na to kostkę czekolady i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Muffinki pieczemy około 25-30 minut w 180 st. C.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. A JA NIGDY JESZCZE NIE JADŁAM MUFFIN..A DLACZEGO CYTRO...A NIE CYTRY.NOWE?

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki polecam, są proste, szybkie i bardzo smaczne :) Na dodatek można do nich dorzucić to, co ma się aktualnie na stanie.
    Cytron to taki owoc cytrusowy z zieloną skórką. To właściwie przypadek - kupując skórkę, byłam przekonana, że jest to kandyzowana skórka cytrynowa, a była - cytrOnowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o! ciekawostka z tą skórką;-)

    OdpowiedzUsuń