poniedziałek, 25 czerwca 2012

Post o mini-serniczkach z musem truskawkowym

Szybki, prosty przepis. Idealny na letnie upały, które z pewnością niebawem nadejdą ;)


SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
 

Składniki (na 10 porcji) :
Biszkopt:
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wody.
Masa serowa:
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym – 400 g,
  • naturalny serek waniliowy – 400 g,
  • śmietana 30% - 500 g,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki żelatyny.

Mus truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek,
  • łyżka cukru,
  • galaretka truskawkowa.
Dodatkowo:
  • truskawki do dekoracji.

Przygotowanie :
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Rozdzielamy jajka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Pod koniec ubijania dodajemy wodę i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na prostokątną blaszkę i pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni.
Kiedy biszkopt już się upiecze, zabieramy się za przygotowanie musu. Rozpuszczamy pół opakowania galaretki w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i umieszczamy w pojemniku blendera. Po zmiksowaniu, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczoną galaretkę. Starannie mieszamy. Tak przygotowany mus nakładamy na dno szklanek o prostych ściankach. Robimy to delikatnie, tak by nie zabrudzić ścianek. Na ściankach można ułożyć także plasterki truskawek do dekoracji. Tak przygotowany mus odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, żeby zastygnął.
Zabieramy się do przygotowania masy serowej. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody, starannie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy śmietanę. Następnie stopniowo dodajemy do niej serki oraz nasiona wydłubane nożem z laski wanilii. Na koniec dodajemy żelatynę i starannie mieszamy. Gotową masę serową nakładamy na zastygnięty mus, uważając, żeby nie naruszyć truskawek, które zdobią ścianki i nie pobrudzić samych ścianek. Wyrównujemy warstwę serową, a na górze układamy koła wycięte z biszkoptu szklanką, delikatnie dociskając.
Tak przygotowane serniczki umieszczamy w lodówce na co najmniej dwie godziny do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem, umieszczamy szklankę z sernikiem na kilka sekund we wrzątku, co ułatwi wyjęcie deseru na talerzyk. Serwujemy udekorowane truskawkami.

Z tego samego przepisu można oczywiście przygotować także jeden duży sernik w okrągłej tortownicy.W wersji na szybko, można zastąpić własnoręcznie pieczony biszkopt małymi okrągłymi biszkoptami kupionymi w sklepie, a mus zastąpić galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz