Ja też pochwalę się swoimi pierniczkami. Nie mam wprawdzie tak dużego doświadczenia jak Hiacynta w kwestii ich wypieku, ale myślę, że nie są najgorsze ;) Nadają się i do schrupania w towarzystwie kawy lub herbaty, i do ozdobienia choinki.
Składniki:
1 kg mąki
2 łyżeczki sody
6 łyżek rozpuszczonego miodu
3 łyżki rozpuszczonego masła
1,5 szklanki cukru
przyprawa do pierników
6 jajek
Polecam też przepis na lukier. Jest prosty w wykonaniu, trwały i dobrze się nakłada :)
LUKIER
- 1 białko jaja
- ok. 20 dag cukru pudru
Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po trochu cukru i odstawiamy, aż zacznie gęstnieć. Nakładamy na przestudzone ciastka.
Życzę wesołych świąt i wracam do pieczenia ciast :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz