poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Post o ciasteczkach ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Pisałam to juz kilka razy, ale napisze jeszcze raz- uwielbiam proste przepisy:)
Czyli gotowe ciasto francuskie kocham nad życie ( no gdy miało dużo mniej kalorii kochałabym je bardziej). Oto przepis na wytrawne ciasteczka ze szpinakiem, fetą i twarogiem, które znalazałm w dodtaku do Gazety Wyborczej "Palce Lizać". Są przepszne!!! Musicie spróbować:)

Składniki:
1) opakowanie ciasta francuskiego,
2) pół okpakowania mrożonego szpinaku,
3) 200g twarogu,
4) pół kostki fety,
5) 2 ząbki czosnku,
6) pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
1) Szpinak podsmażamy na patelni na maśle. Dodajemy do niego rozkruszony twaróg i fetę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
2) Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o boku ok 5cm. Na środku każdego z kwadratu kładziemy farsz. Zlepiamy kwadraty albo w rożki albo w sakiewki.
3) Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.



Coś łatwego i pysznego.

Pozdrawiam,
Hiacynta