czwartek, 5 kwietnia 2012

Post o kremie brokułowym

Krem brokułowy to ostatnio moja ulubiona zupa. Jest pyszna, sycąca i pięknie wygląda. Przygotowanie jej zajmuje do 25 minut, więc idealna na zapracowany dzień.

Składniki:
1) 2-3 szklanki bulionu,
2) 2 ziemniaki,
3) opakowanie mrożonego brokuła,
4) łyżkę serka śmietankowego do kanapek,
5) odrobinę świeżego imbiru,
6) 1 ząbek czosnku,
7) pół cebuli,
8) sól, pieprz.




Przygotowanie:
1) Kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku na maśle podsmażamy cebulę i czosnek. Zalewamy cebule i czosnek dwiema szklankami bulionu. doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy pokrojoną w kostkę ziemniaki i gotujemy je 7 minut.
2) Do garnka z naszym bulionem i ziemniakami, wrzucamy brokuły i kawałek imbiru. gotujemy 7 minut.
3) Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy również łyżkę serka śmietankowego do kanapek.
4) Zajmujemy garnek z kuchenki i miksujemy ręcznym blenderem, aby uzyskać krem.
5) Nasz krem możemy udekorować tartym serem, listkami bazylii lub grzankami.

Zupa na długo zapełni żołądek:) Mam nadzieje, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Pozdrawiam,
Hiacynta